Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας: «Το 2011 με τον Οδυσσέα Ελύτη»

«Το 2011 με τον Οδυσσέα Ελύτη» Αυτό το τίτλο προτίμησε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για την κήρυξη του 2011 ως έτος Οδυσσέα Ελύτη, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του. «με την προσδοκία ότι φέτος θα επενδύσουμε στον κόσμο των αξιών του Ελύτη, στο ήθος του, στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, στη σημασία του φωτός, στη φυσική και μεταφυσική της διάσταση, στην αντίσταση στα πράγματα».....
Ο Οδυσσέας Ελύτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης, Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμημένος και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.
Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από την Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου «για την ποίηση του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθητοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύτητα ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία» σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Όλο το χρόνο, σε όλη την Ελλάδα θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις- αφιερώματα και συνέδρια, με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ, του Μεγάλου Μουσικής Αθηνών και άλλων φορέων με την στήριξη της συντρόφου του Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, ο Οδυσσέας Ελύτης «με όπλο του την ελληνική γλώσσα και φως, πέτυχε να δημιουργήσει μια οικουμενική λυρική ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει την μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου»
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, Παγκόμσια Ημέρα της Ποίησης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα Ποιητή.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία σε μελοποιημένη ποίηση, απαγγελία ποιημάτων, προβολή βιογραφικού βίντεο.
Στην συναυλία συμμετέχουν ο Δώρος Δημοσθένους στο τραγούδι και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, με παράδοση στην ποιότητα.
Ποιήματα θα απαγγείλουν οι Χατζηδημητρίου και Παπαδόπουλος. Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από το φιλόλογο και συγγραφέα Δ. Σφακιανάκη και η επιμέλεια του βίντεο από τον Γ. Σαχπάζη. Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 8μ.μ. στο Δημοτικό ωδείο Δράμας.