Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες

Στη συνεδρίαση της 28/2 του δημοτικού συμβουλίου Δράμας παίχτηκε ένα θέατρο παραλόγου από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Στη προσπάθειά της να επιβάλλει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης κατάφερε να τορπιλίσει τη διαδικασία και  να απαξιώσει έναν απο τους νέους και διαφημιζόμενους ως σημαντικούς θεσμούς του Καλλικράτη.
Η παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής οφείλεται όπως κατήγγειλε -και συμφωνούμε- ο παραιτηθείς  από την υποψηφιότητά του,  κύριος Χατζηγεωργίου, σε μικροπαραταξιακές....
 σκοπιμότητες. Βέβαια ο σύντροφός του και στέλεχος επίσης της Δημοκρατικής Αριστεράς, κύριος Φουτσιτζής υπερψήφισε τον αντίπαλο υποψήφιο κύριο Γεμενετζή για δεύτερη φορά όπως φαίνεται.
Η δημοτική αρχή αφού προσπάθησε με επικοινωνιακό τρόπο να κερδίσει τις εντυπώσεις κατάφερε στο τέλος μια τρύπα στο νερό.
Δια στόματος δημάρχου ακούστηκε στην συνεδρίαση της 14/2, στην πρώτη άκαρπη εκλογή, ότι θα μπορούσαν να τεθούν κι άλλες υποψηφιότητες για τη θέση του συμπαραστάτη. Ακόμα κι όταν ειπώθηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το νόμιμο αυτής της πρότασης ο κύριος Χαρακίδης και οι σύμβουλοί του επέμειναν στην πρόταση αυτή.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28/2 υπήρξε η γνωμοδοτηση της νομικης συμβουλου του Δημου, η οποία διατύπωσε το  αυτονόητο: δεν μπορεί να αλλάξει το ψηφοδέλτιο σε επαναληπτικές εκλογές.
Αφελείς δικαιολογίες, επίρριψη ευθυνών στο υπουργείο, τηλέφωνα που δεν απαντούσαν, ήταν μερικά από τα χαριτωμένα που ακουστήκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Και όσοι συνδημότες μας είχαν υποβάλλει τα βιογραφικά τους έμειναν να ακούν τις δικαιολογίες αυτές που φάνταζαν αστείες ακόμα και για μικρά παιδιά.
Σε πολύ μικρό χρονικό  διάστημα η δημοτική αρχή φαίνεται να υιοθετεί τις πρακτικές που στο πολύ κοντινό παρελθόν είχε καταγγείλει για τους προκατόχους της.
Ο θεσμός του συμπαραστάτη προϋποθέτει την ανεξαρτησία και την ευρεία αποδοχή του προσώπου που θα αναλάβει τη θέση αυτή.
Η δημοτική αρχή προφανώς απο μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα αποφάσισε να προτείνει τον εκπρόσωπο τύπου της στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και μέλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή»
Αλήθεια που είναι η ανεξαρτησία και η ευρεία αποδοxή σε αυτήν την υποψηφιότητα;
Η σκοπιμότητα αυτής της υποψηφιότητας ήταν και η αιτία που σήμερα αυτός ο θεσμός μένει κενό γράμμα και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την παράταξη του κυρίου Χαρακίδη.
Και να ‘ταν μόνο αυτό;
Αντίθετα απο τις προεκλογικές υποσχέσεις τής νέας δημοτικής αρχής προς τους Δραμινούς πολίτες για δημοκρατική λειτουργία και διαβούλευση, αυτό που παρατηρούμε ολοένα και πιο έντονα, είναι προσπάθεια για συγκεντρωτικό έλεγχο απο την μεριά της, εκμεταλλευόμενη και τις εσκεμμένες απ’ ότι φαίνεται ασάφειες του Καλλικράτη.
Η παράταξή μας θέλοντας να συμβάλλει σε μια άλλη πορεία του Δήμου μας έχει καταθέσει μέχρι σήμερα :
-μια πρόταση για την αξιοποίηση του ΚΙ.Χ.Ν.Ε. από τον Δήμο η οποία έχει πάει στις καλένδες
-ένα επείγον ψήφισμα για τους 287 απεργούς πείνας μετανάστες που κινδυνεύει η ζωή τους, το οποίο δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε και να το υποστηρίξουμε και αρνήθηκε να το θέσει σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, παρ’ όλο που στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε ψήφισμα σχετικό με τους χώρους υποδοχής μεταναστών
-ένα αίτημα για συμμετοχή στην επιτροπή διαβούλευσης, όπου μας αρνήθηκαν το δικαίωμα ψήφου ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον νόμο
Φαίνεται πως η δημοτική αρχή με ταχύτητα οδηγείται στην πεπατημένη της συγκεντρωτικής λειτουργίας παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της, διαψεύδοντας έτσι τις ελπίδες πολλών συμπολιτών μας που την στήριξαν και την εμπιστεύτηκαν.
Ελπίζουμε, αν και δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια η έως τώρα στάση της, ότι θα αντιληφθεί σύντομα τα λάθη της και θα αλλάξει πορεία για το καλό των Δραμινών πολιτών.