Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Ο Δήμαρχος Δράμας επίσημος ομιλητής σε διεθνές συνέδριο για την κοινωνική ένταξη

Καλεσμένος του ΓΓ της Περιφέρειας ο Δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας. Κυριάκος Χαρακίδης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο 6ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Δικτύου Περιφερειών των Ανατολικών Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NEEBOR). Το συνέδριο έγινε από τις 3 έως 5 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη και αποτελεί τη συνέχεια αντίστοιχων επιτυχημένων ετήσιων συνεδρίων που έλαβαν χώρα σε άλλες πόλεις των Ανατολικών Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης..... Το δίκτυο ‘NEEBOR' ιδρύθηκε το 2005 στις Βρυξέλλες και αριθμεί 35 εταίρους από 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στα ανατολικά εξωτερικά σύνορά της. Στοχεύει στην εγρήγορση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., των χωρών-μελών, των περιφερειών και των τοπικών φορέων καθώς και της κοινωνίας των πολιτών (εκατέρωθεν των συνόρων), σχετικά με τις αδυναμίες, αλλά και τις προοπτικές στη διασυνοριακή περιοχή. Το δίκτυο αποτελεί πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και συντονισμού κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και των συνεργιών σε περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του δικτύου, καθιερώθηκε η διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου, του οποίου διοργανωτής & φιλοξενούσα αρχή για το 2011 είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Θέμα του εφετινού Ετήσιου Συνεδρίου αποτελεί η «Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω της Ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στόχος του είναι να θέσει επί τάπητος την κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης των ΜΜΕ σε διασυνοριακές περιοχές στις Περιφέρειες των Ανατολικών Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο εμφανή την ανάγκη για περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως στις ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτές του δικτύου.
Η παρέμβαση του κυρίου Χαρακίδη είχε τίτλο: ‘Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και Κοινωνική Ένταξη: «ένα παράδειγμα και μια πρόταση». Ο κύριος Χαρακίδης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον να εξασφαλίσει θέσει εργασίας οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στη δουλειά και προωθούν την κοινωνική ένταξη. Ξεκινώντας τον λόγο του με το ρητό «όπου φτώχια υπάρχει και γκρίνια» ο κ. Χαρακίδης τόνισε πως μόνο με τη δουλειά μπορεί ο άνθρωπος να αισθανθεί το αγαθό της ύπαρξης και της ευημερίας. Αναρωτώμενος ο κ. Χαρακίδης τι θέσεις εργασίας θα υπάρχουν μετά από 10 χρόνια ή και περισσότερα τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Τέλος ο κ. Χαρακίδης, αφού ανέφερε ένα καλό παράδειγμα μιας ενέργειας που υλοποίησε το Επιμελητήριο Δράμας στην 3η προγραμματική περίοδο, μια δράση η οποία έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε από τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας τον κ. Γιαννακίδη να δοθεί ιδιαίτερη σπουδή στην οργάνωση του νέου προγράμματος «τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης απασχόλησης» γιατί είναι μοναδική ευκαιρία να περιοριστεί η ανεργία και να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα για να έχουμε δράσεις κοινωνικής ένταξης και αποτροπής της οικονομικής ανέχειας στη Δράμα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ