Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη της Βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου στις μαρμαροβιομηχανίες της Δράμας

Για τον νομό μας, ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς με εξαγωγική δυνατότητα ήταν πάντα το μάρμαρο. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε αυτόν τον κλάδο. Η βουλευτής κα Χαρά Κεφαλίδου, γνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαρμαροβιομηχανίες, επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο λατομεία του νομού μας.....
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσωπική επαφή με επιχειρηματίες και εργαζόμενους του χώρου προκειμένου να δει από κοντά τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες εργασίας τους, να συζητήσει μαζί τους και να γνωρίσει τα προβλήματά τους. Άκουσε τις προτάσεις τους και μοιράστηκε τις σκέψεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να θα στηριχθεί ο κλάδος και να υπάρξει ανάκαμψη.

Όπως δήλωσε η κα Κεφαλίδου η παραγωγή μαρμάρου, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και χάρη στην άριστη ποιότητα, τις σημαντικές ποσότητες και το χαμηλό κόστος εξελίχθηκε γρήγορα και εντυπωσιακά. Τα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε μεγάλη άνθηση, με σοβαρές επιχειρήσεις που άντεξαν στον χρόνο, είχαν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και δημιούργησαν σημαντική παράδοση στο χώρο του μαρμάρου με εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Εάν σήμερα δεν αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, ο νομός μας θα έχει απολέσει ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Χρειάζονται άμεσα καίριες παρεμβάσεις προκειμένου να μην οδηγηθούμε σταδιακά στο κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που κανείς δεν το επιθυμεί. Στην Δράμα η ανάπτυξη είναι περιορισμένη και έχει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Φυσικό είναι να μην μπορεί να σηκώσει πλέον, το βάρος μιας ακόμα απώλειας.

Η Βουλευτής αφού ευχαρίστησε όλους για τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν, εξέφρασε την δέσμευσή της να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης και ανάκαμψης του κλάδου και άκουσε με έκπληξη το παράπονο των εργαζομένων πως για πρώτη φορά επισκέπτονται τα εργοτάξια που εργάζονται, φορείς της πολιτείας είτε είναι βουλευτές, είτε εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.