Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Ένωση Κυριών Δράμας Παρουσίαση βιβλίων της Σωτηρίας Κυρμανίδου

Η παρουσίαση των βιβλίων «Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο» και «Κελάρυσμα ψυχής» της συγγραφέως -ποιήτριας Σωτηρίας Κυρμανίδου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011. Την εκδήλωση πραγματοποίησε με επιτυχία η ‘Ενωση Κυριών Δράμας στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Ξενία».
Την βιβλιοπαρουσίαση άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα η οποία αναφέρθηκε στο βιογραφικό της κ. Κυρμανίδου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τις δύο εισηγήτριες Νόρα Κωνσταντινίδου και Φωτεινή Γκόγκου.....

Παίρνοντας τον λόγο η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας Νόρα Κωνσταντινίδου παρουσίασε με ξεχωριστό τρόπο το παραμύθι με τίτλο «Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο”. Αρχικά εξήρε την προσωπικότητα της συγγραφέως, τονίζοντας πόσο σημαντικοί είναι οι πνευματικοί άνθρωποι στις ημέρες μας, ενώ αναφέρθηκε με ξεχωριστό τρόπο στο βιβλίο το οποίο εξιστορεί την περιπέτεια του ήρωα που είναι ένα ταπεινό αχυράκι το οποίο αξιώνεται και βιώνει τη γέννηση του Σωτήρα μας.
Στη συνέχεια η δημοσιογράφος κ. Φωτεινή Γκόγκου πήρε τον λόγο και παρουσίασε την ποιητική συλλογή της Σωτηρίας Κυρμανίδου με τίτλο«Κελάρυσμα Ψυχής». Η κ. Γκόγκου τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της: «Στα ποιήματα της κ. Κυρμανίδου κυριαρχούν ο συναισθηματισμός, η ωριμότητα και η μεστότητα. Αυτό που ονομάζουμε «εμπειρία ζωής». Ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής της συλλογής είναι αφιερωμένο στην έννοια της αγάπης, χωρίς ωστόσο να είναι η μόνη έννοια που απασχολεί την ποιήτρια. Η Σωτηρία Κυρμανίδου, πληγώνεται με την κοινωνική αποξένωση, που επέφεραν στο άτομο, οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις, με την εγκληματική αδιαφορία κάποιων ανθρώπων, που ωθούν στο θάνατο αθώες ψυχές, με την αδικία που ασκούν οι ισχυροί στους ανίσχυρους».
Τέλος η κοινωνική λειτουργός Ειδικής Αγωγής και συγγραφέας κ. Σωτηρία Κυρμανίδου αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τις δύο ομιλήτριες, αναφέρθηκε στο συγγραφικό και ποιητικό της έργο. Όπως επεσήμανε η κ. Κυρμανίδου για την σημασία και τον σκοπό της ποίησης:« Όσο φτωχότεροι σε περιεχόμενο είναι οι καιροί τόσο πολυτιμότερος γίνεται ο ποιητής. Βιώνουμε ανά πάσα στιγμή τη ρηχότητα , ανακαλύπτουμε σε κρίσιμες ώρες το βάθος. Ανιχνευτής σιωπής , ο ποιητής προβαίνει ως νυχτοφύλαξ παντός καιρού και σιγηπλόκος μυστήριος. Τι είναι όμως η ποίηση; Κατά τον Στ. Ράμφο , ποίηση είναι η εισαγωγή του υπεραισθητού στα αισθητά φαινόμενα. Εδώ το πνεύμα αποτελεί σάρκα της ύλης και όχι αντίποδά της.
Ο κόσμος του ποιητή δεν είναι κόσμος ιδεών , αλλά μορφών , οι δε μορφές συνιστούν πνευματικές οντότητες. Σχηματίζουν τη μαγεία των πραγμάτων , χαράζουν δρόμους προς το άγνωστο. Σκοπός του ποιητή και κάθε καλλιτέχνη είναι να οξύνει την ευαισθησία μας , να μας οδηγήσει από τις ατραπούς της συγκίνησης στη θέρμη της αλήθειας. Η ποίηση ενέχει κάτι από το ήθος της προσευχής , υπάρχει ως περισυλλογή του κόσμου και του ανθρώπου , αγρυπνείς μέσα σου μ’ αυτήν , μιλάς με την σιωπή σου. Στην ποίηση ησυχάζει το πνεύμα του παντός , μαζί της μοιραζόμαστε όλα τα μυστικά του. Η ποίηση διαθέτει την υπέρλογη πνοή , η οποία σχηματίζει το νόημα των πραγμάτων και διαμορφώνει τις αξίες που αρδεύουν τις μορφές του πνευματικού πολιτισμού».